Conferintele de arhitectura preferate de peste 4000 de copii in ultimii patru ani

Conferintele de arhitectura preferate de peste 4000 de copii in ultimii patru ani

4.037 de copii din clasele primare si gimnaziale au participat in perioada 2013-2016 la un program national de conferinte de arhitectura. Intitulat De-a Arhitectura Povestita, acest proiect a fost dezvoltat de Asociatia De-a Arhitectura, cu scopul de a introduce arhitectura ca materie de studiu in cat mai multe scoli de stat si private din Romania.

„Aceasta experienta este interesanta pentru toti cei implicati: copiii intra in contact cu un format nou, cel de conferinta, asista la „povesti” care le antreneaza imaginatia, iar arhitectii intra in contact cu un public nou, viitorii beneficiari, carora le pot impartasi din experienta lor, venind mai aproape de micii cetateni ai orasului”, a declarat arh. Eliza Yokina, fondator De-a Arhitectura si Managing Partner SYAA.

Conferintele de arhitectura pe intelesul copiilor sunt un mix de educatie de arhitectura, tehnologie si divertisment. Anul acesta, arh. Andrei Ivanescu a sustinut o prezentare interactiva in care copiii bucuresteni au aflat care sunt cele trei roluri pe care fiecare persoana si le poate asuma in diferite momente in societatea de astazi – acela de „user”, „hacker si „designer”. Intr-o alta conferinta sustinuta de arh. Cristian Craioveanu micii spectatori au vazut cum se poate materializa o idee cu ajutorul unei imprimante 3D. Arh. Ana Hogas le-a vorbit copiilor despre expeditia ei si a arh. Ionuț Florea in jurul Africii si Asiei si despre cele mai frumoase case traditionale in care au locuit. Arh. Marilena Manolache le-a descris elevilor de la Brasov rolul arhitectului in societate, in timp ce arh. Marius Miclaus le-a vorbit copiilor din Timisoara despre construirea refugiului Caltun din Muntii Fagaras, aflat la cota 2.135m. Arh. Mihai Tuca a povestit participantilor din Sibiu despre casele pe care le-a intalnit pe drumul catre Siberia extrema.

Proiectul De-a Arhitectura Povestita este sustinut inca de la inceput de YTONG, brand german de zidarie premium. „Pentru ca generatiile viitoare sa se poata bucura de un mediu construit de calitate este nevoie de o informare si o interactiune constanta a intregii comunitati cu actorii direct implicati în domeniu”, a declarat Georgiana Stanciu Marketing Coordinator Xella RO. „YTONG vede un potential mare in educarea prin joc si activitati creative in domenii complexe, precum arhitectura sau constructiile. De aceea, atentia noastra s-a indreptat catre acest proiect, prin intermediul caruia putem contribui la dezvoltarea personala a copiilor din toata tara, care vor sti ce inseamna primii pasi spre proiecte inovatoare si arhitectura de calitate”, a mai adaugat ea.

Cursul de arhitectura a pornit de la 7 scoli si 220 de copii si a ajuns sa fie predat in acest an scolar la 3.500 de copii din 140 de clase, din 20 de judete si din capitala. Copiii din clasa pregatitoare pana la clasa a VII-a sunt pregatiți de 145 de profesionisti din domeniul arhitecturii si urbanismului.

„Povestile si povestirile se potrivesc la toate varstele; ne ajuta sa transmitem cu talc experiente valoroase si ne emotioneaza”, a declarat Catalina Ulrich, Profesor universitar la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei. „Venind direct in contact cu arhitecti de succes care povestesc despre munca lor, copiii sunt inspirati, afla detalii semnificative, se familiarizeaza cu valorile unei profesii si isi imbogatesc experientele directe”, a mai adaugat Catalina Ulrich.

Despre De-a Arhitectura
Asociaţia De-a Arhitectura a fost fondata in ianuarie 2013 de catre sase arhitecte si isi propune dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit pentru publicul larg in vederea constientizarii si cunoasterii valorilor arhitecturii, design-ului si urbanismului. Asociatia De-a arhitectura este partener strategic al Ordinului Arhitectilor din Romania.

Inapoi la Noutati